Explanimation Voice over Nederlandse melk

Nederlandse voice over voor een explanimation via http://www.explanimation.tv : filmpje ingesproken over melk industrie. Leuk om de tekst er eens bij te zien? Mooie oefening voor andere voice-overs. (-:

Je staat er doorgaans niet bij stil, maar achter al die pakken melk zit een enorme melkindustrie. Die heeft ons altijd, met steun van de staat, weten te vertellen dat melk hoe dan ook gezond is. Maar is dat wel zo?

Normaal maakt een koe alleen melk voor het zogen. Om de melkproductie te verhogen worden veel koeien kunstmatig geïnsemineerd binnen drie maanden na de geboorte van een kalf. Zonder te hebben kunnen bijkomen van negen maanden zwangerschap. Op deze manier kunnen koeien tot driehonderd dagen per jaar melk geven.

Een aantal bestanddelen van melk staan ter discussie:

Zoals bijvoorbeeld het oestrogeen gehalte, deze zou vaak te hoog zijn. Wat bepaalde soorten kanker kan stimuleren. En er zit veel caseïne in, veel meer dan in moedermelk. Deze grote hoeveelheden kunnen onze darmen slecht aan. De schadelijkste vorm van caseïne is bèta-caseïne A1. Dit kan o.a. hartziekten en aderverkalking veroorzaken. Maar zoals altijd met wetenschappelijke onderzoeken is het lastig om keiharde conclusies te trekken die voor álle mensen van toepassing zijn. Los daarvan geeft het wel stof tot nadenken.

Bij biologische melk kun je er zeker van zijn dat deze geen antibiotica bevat. Deze melkkoeien eten over het algemeen voornamelijk gras.
En het voer is dan ook niet met bestrijdingsmiddelen of kunstmest behandeld en is niet afkomstig van genetisch gemodificeerde gewassen.
Nóg een stapje verder is de rauwe melk. Deze is niet gepasteuriseerd en bevat daardoor meer voedzame bestanddelen. Velen zweren hierbij, maar de staat houdt het vooralsnog uit de supermarkt.
En er zijn meer alternatieven, met elk zijn eigen voordelen.
Waarvan soja dan weer een dubieuze samenstelling heeft volgens diverse onderzoeken. Ook de biologische variant.
Met doorsnee gezonde voeding krijgt men al voldoende calcium binnen. In groenten, noten, granen en peulvruchten zit dit namelijk ook. Dus de noodzaak van melkconsumptie is behoorlijk overdreven.
En dan hebben we het nog niet eens over de grote hoeveelheid lactose-intolerante mensen in de wereld. Dat veel westerlingen enige resistentie hebben opgebouwd doet hier in wezen niets aan af.
Al met al zijn we de melkverering inmiddels wel ontgroeid. Tijd om eens stil te staan bij onze consumptie van melk en melkproducten.