Spoedopdracht en professioneel, wat is dat?

Gisterenavond, terwijl ik de kleintjes naar bed aan het brengen ben, ging de telefoon. Een heer die wat informatie wil over voice over stemmenwerk. Hij had namelijk een project wat de volgende dag af moest. Geen probleem natuurlijk, en de opdracht is inmiddels al lang en breed afgerond.

In de regel bellen mensen tegenwoordig tijdens kantoor uren voor dit soort zaken. Vroeger was dat anders. Sinds een paar jaar ben ik full time bezig met stemmenwerk, voice over opdrachten, zelfstandig radio maken, consultancy, teksten en (audio)productie. Daarvoor was ik meestal (deels) in dienst bij een bedrijf. De publieke omroep bijvoorbeeld (NPS, 3FM, Llink, FunX) of voor commerciële partijen (Decibel, 100%NL). Stemmenwerk deed ik ‘erbij’. Dus s’avonds nog even de voicemail van een vriend inspreken, een spotje voor een meiden merk of mode keten. Nooit in de ’tijd van de baas’.

Terwijl ik dit schrijf bedenk ik me dat er wel een uitzondering was, ik was namelijk toen ik bij 3FM werkte ook zenderbrede station-stem. Dus dat dat wel tijdens werkuren, maar nog altijd deed ik het ‘erbij’, want ik was in eerste plaats DJ.

Op LinkedIn is er een forum voor ‘Nederlandse Stemmen’. Mensen die professioneel met hun stem werken. Daar woedt de discussie “Wanneer ben je professioneel?”. Wat mij betreft is dat vrij simpel; als je er goed geld mee kan verdienen. Als je een goede stem bent, komen klanten bij je terug, en zo bouw je een leuk salaris op. Als je niet goed bent, is het heel moeilijk iets op te bouwen ergo genoeg te verdienen. Professioneel heeft dus met kwaliteit en dientengevolge geld te maken, of andersom.

Toen de meneer gister belde voor een opdracht, en ik verbaasd was dat er zo laat geïnformeerd werd, besefte ik dat ik mezelf tegenwoordig als professional zie. Dus een derde factor in de professioneel discussie; je eigen kijk hierop.

Ik ben een professionele voice over. Brrr… best eng om dat over je zelf te zeggen.