Naar jezelf luisteren of jezelf horen

“Is het niet gek jezelf te horen op radio en televisie”, is 1 van de meest gestelde vragen wanneer ik mensen vertel wat ik doe. Nee, het is niet gek om mezelf te horen. Ik luister al zo’n 15 jaar naar mezelf. Op een gegeven moment went het wel. Ik weet nog dat ik vroeger mijn programma’s bij de lokale omroep terug luisterde en het inderdaad raar vond. Via luidsprekers hoor je jezelf toch heel anders dan via je mond.

Het is heel belangrijk als nederlandse voice over om goed naar jezelf te kunnen  luisteren. Ik zeg wel eens tegen mezelf:” Nu moet je echt naar bed eLine!”, dan is het zaak dat ik dat ook doe.

Geintje.

Maar toch. Naar jezelf luisteren is iets heel anders dan jezelf horen. Met veel ervaring als voice over stem komt de gave om naar jezelf te kunnen luisteren terwijl je aan het inspreken bent. Je hoort dan meteen of iets overkomt of niet. Met nog meer ervaring  kan je dit al beoordelen  voordat de woorden je mond uit zijn.  Hier zie ik overigens wel overeenkomsten met het werk als radio DJ. Als DJ moet je naar jezelf kunnen  luisteren als ware je je luisteraar.

img