Een dag uit het leven van een voice-over

Ik heb een thuis studio. Dat is heerlijk. Meestal begint mijn werkdag dan ook thuis. Kindjes naar school gebracht, koffie erbij, en een trapje omhoog, naar de studio. Weinig reistijd, ook zo prettig.

Beginnen, zoals vele anderen, met het doornemen van de mailbox. Zijn er nieuwe offerte-aanvragen binnen gekomen, wat staat er nog aangemerkt als ’to do’, wie moet ik nog beantwoorden. Ondertussen de cappucino.

Dan de ’to-do’ lijst. Voor 11 uur de audio voor een bedrijfsfilm leveren, daar begin ik dan maar mee. Tekst is al geschreven, het gaat om de stem en het masteren ervan. Gelukkig heb ik in mijn Protools sessie mooie presets. Deze zijn precies op mijn stem afgesteld, zodat na het inspreken de mastering niet zo veel tijd in beslag neemt. Opsturen via Wetransfer, want ik ondersteun graag  nederlandse product, en een tevreden klant. Althans, dat neem ik aan. Geen nieuws goed nieuws.

Spotjes. Voor lokale radio, voor regionale TV en een billboard voor landelijke televisie. Een billboard is een ‘dit programma wordt / werd mede mogelijk gemaakt’, weet je wel. Hop hop hop. Ik neem mijn tijd en luister alles goed na, om soms een en ander over te doen. Het is makkelijk om te denken dat het ’toch wel OK is’, maar blijf scherp en lever het beste product dat je kan leveren.

Een voicemail voor een bedrijf, een IVR systeem voor een ander. IVR is Interactive Voice Response, oftewel telefoon menuutjes, je kent ze wel. “Voor administratie, toets 1, voor Technische vragen, toets 2, voor overige……”

Alles bijhouden in excel. Niet vergeten. Het is voorgekomen dat ik een factuur vergeet te sturen, of zelfs vergeet te boeken. Daar hoor je klanten niet zo vaak over. En gelijk hebben ze. Super sympathiek vind ik het als een opdrachtgever me mailt omdat hij nog geen factuur heeft ontvangen. Facturen schrijven en sturen heb ik een hekel aan.

Mailtjes druppelen naarmate de tijd vordert binnen en brengen nieuwe opdrachten.

Naar een studio voor  producties van meestal grote bedrijven. Altijd leuk, mensen zien. Thuiswerken is..alleen. Dus welkom deze tripjes. Ondertussen, want ik zit toch in de auto, boodschappen doen en bellen, want ik heb een nieuwe headset. Zit niet zo lekker als de headphone in studio’s, maar prima babbelen. Over nieuwe radio-conceptjes bijvoorbeeld, daar ben ik vaak me bezig.

Dan even aan de slag voor JAMM FM. De gaafste radiozender in zijn genre, in de ether in groot Amsterdam op 104.9fm. Ik zit in het bestuur omdat radio een grote passie van me is en blijft. Muziekradio, met name.

Zo langzaam aan nader ik het eind van de middag en wordt het tijd voor een biertje. Administratieve dingetje afmaken en hop hop trapje af om te voldoen aan mijn huisvrouwen taak. Huisvrouw zijn is geweldig, zeker als je het combineert met een top baan. Voice-over in dit geval. Zo ongeveer ziet mijn dag er vaak uit, maar dat kan ook weer compleet anders zijn. Keep you updated.

elistudio