Voice over, stemartiest of stemacteur / stemactrice ?

“Ik doe stemmenwerk”, is wat ik veelal zeg als mensen me  vragen wat ik doe. Vaak is de eerste reactie:”Ah je spreekt tekenfilms in”. Nee, dat dus niet. althans, niet in de regel. Ik heb wel eens wat ingesproken voor een tekenfilm, maar 90% van mijn stemmen-tijd spreek ik andere producties in. Bedrijfsfilms bijvoorbeeld, commercials, of telefoon systemen. Deze producties vergen andere kwaliteiten van een stem dan een tekenfilm inspreken. Voor tekenfilms worden vaker acteurs en actrices gebruikt dan ‘voice-overs’. Maar wat is het verschil dan?! Het is  allemaal ‘inspreken’… Dat is de overeenkomst. Praten in een microfoon. Een radio-DJ praat ook in een microfoon, een pursur op je vlucht naar de zon ook.

Gelukkig is er ook een verschil in de naam van de functie. Je hebt voice-overs en je hebt stemacteurs, dit zijn twee andere disciplines. Ze hebben  veel overeenkomsten en overlapping. Voice overs noemen zich ook vaak stemacteur. Stemacteurs noemen zich vaak voice-over. Acteurs die tekenfilms inspreken noemen zich ook vaak voice over. Dat laatste heb ik wat moeite mee. Een goede voice-over moet ook kunnen stem-acteren. Een goede acteur is geenzins een garantie op redelijke voice over kwaliteiten.

studioefteling

Een stukje over stem acteren: Stem acteren is de kunst van het verstrekken van de stemmen voor de al dan niet geanimeerde personages in verschillende producties, waaronder speelfilms, nagesynchroniseerde films, geanimeerde korte films, tv-programma’s, commercials, hoorspel, comedy, video games, poppentheater en kermisattracties. Stemacteurs moeten som ook zingen, hoewel vaak een tweede stemacteur wordt gecast als het karakter van de zangstem.

Voice overs worden gebruikt om een telefoonsysteem in te spreken, een film, of een commercial. Of om de afzonderlijke fragmenten  afgespeeld door een computer in een geautomatiseerd systeem op te nemen. Bijvoorbeeld het systeem van de nederlandse spoorwegen of de Mind the gap aankondiging geïntroduceerd door de Londense metro in 1969.  Voor sommige geautomatiseerde toepassingen, heeft het geluid van een stem artiest opf voice over de voorkeur boven robot stemmen omdat  menselijke stemmen natuurlijker klinken.