een moederstem

Het consultatiebureau. Iedereen met kinderen weet ervan. Een landelijk ‘orgaan’ van de GGD waar je vrij snel na de geboorte van je kind heen moet om te laten onderzoeken of je kind wel in orde is. Wegen meten oogjes oortjes, alles prima of is uw kind toch te dik? Overgewicht is een issue. Mijn jongste dochter was 5 kilo bij de geboorte dus die kwam al redelijk obese in het leven. Gelukkig ben ik een moeder die begrijpt dat je kinderen van een jaar geen magnums voert en groeit ze nu mooi uit haar babyvet.
Max is ook wat aan de zware kant.
Een filmpje ingesproken voor de GGD voer jeugdgezondheidszorg. Belangrijk dat het er is.
Ik word overhangs best vaak gecast voor dit soort producties. Ik heb waarschijnlijk ook een -en hoe kan het ook anders- moederstem in huis, naast de girlnextdoor stem, de tienerstem, de straatjeugd stem, de vbertrouwensvole stem etc etc. Hier ook een filmpje weer in deze categorie.

Tekst:
Jeugd in Beeld: ‘Hoe kunnen betere gegevens over jeugdgezondheid bijdragen aan betere zorg?’

Max is bijna 4 jaar en bezoekt het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige bespreekt met zijn ouders hoe het gaat. Hee, Max is aan de zware kant – en hij is niet de enige in zijn buurt. De ouders ontvangen nuttige gezondheidstips van de jeugverpleegkundige. Ze vraagt zich af wat ze nog meer kan doen voor kinderen als Max.

Gelukkig registreren dagelijks 6.000 artsen, verpleegkundigen en assistenten binnen de jeugdgezondheidszorg hun bevindingen over de ontwikkeling van 0 tot 19-jarigen. Samen bezitten zij dus een schat aan informatie over de gezondheid van bijna alle kinderen in Nederland.

Het nieuwe instrument Jeugd in Beeld verzamelt deze anonieme gegevens en maakt ze inzichtelijk voor de jeugdgezondheidszorg, gemeenten en wetenschappers. Zo kunnen zij op tijd inspringen op ongezonde trends.

De jeugdverpleegkundige vergelijkt via JIB haar gegevens met die uit andere gemeenten. Ze ziet dat het percentage overgewicht in haar omgeving aan de hoge kant is, ook binnen de andere leeftijdscategorieën. Het is tijd voor actie. Met een goed onderbouwd beleidsadvies stapt haar manager naar de gemeente.

Deze ziet de feiten en wint advies in bij een vergelijkbare gemeente. Er komt een besluit: ‘we gaan het sporten aantrekkelijker maken voor jongeren’. De jeugdverpleegkundige en haar collega’s houden de komende jaren de ontwikkelingen goed in de gaten.

Alle medewerkers zorgen via Jeugd in Beeld voor meetbare en vergelijkbare gegevens op het gebied van jeugdgezondheid. Zo houden we verschillende trends in de gaten en kunnen we samen meer betekenen voor kinderen als Max.