teksten inspreken voor telefoonsysteem of voicemail

Teksten voor voicemail en Telefonie

Ik spreek vaak teksten in voor een telefoonsysteem of voicemail. Zo krijg ik de raarste teksten. Inhoudelijk (nee ik doe geen adult content), maar vooral grammaticaal. ‘The medium is the message’, en als je gebruik maakt van een telefoonsysteem, interactive voice respons systeem, moeten de teksten geschreven zijn voor telefonie gebruik.
Een voorbeeld:
“Dit is de voicemail van Dirk van den Broek. Op dit moment ben ik er niet. Laat een bericht achter na de piep, dan bel ik je zo spoedig mogelijk terug”
Ik? IK? Je denkt misschien dat het een grapje is van me, maar ik krijg daadwerkelijk de vraag of ik dit in wil spreken voor de voicemail van bijvoorbeeld een Dirk. Dirk is een man, he! En ik een vrouwenstem!
Er is natuurlijk een groot verschil in de tekst voor een voicemail of voor een interactive voice response systeem (IVR). Een voicemail is persoonlijk. Een systeem alles behalve.

Jonge jeugdige uitstraling in IVR telefoon systemen

Het gebruik van ‘je’ of ‘u’ verschilt per bedrijf die de teksten aanlevert voor hun IVR telefoon systeem. Er zijn tegenwoordig veel bedrijven die de ‘je’ vorm gebruiken, omdat ze een wat jongere uitstraling willen. Ik denk niet dat dat hiermee per se wordt bewerkstelligd. De jeugdigheid komt voort uit je tekst, woordgebruik, snelheid van spreken, intoneren en natuurlijk stem keuze. Er is ook een groot verschil tussen ‘verjongen’ en ‘spontaner, losser’ of een ander imago-gerelateerde wijziging.

nog een keer de tips voor het schrijven van je tekst

Ik heb de intentie dit binnenkort uit te breiden, maar lees hier wat tips voor het schrijven van je telefoon tekst. Ook staat hier wat over hoe je de tekst het best op kan schrijven zodat de voice over het goed in kan lezen. Scheelt tijd, en geld. Veel succes, ik zie de tekst tegemoet! (-;
voicemail